Én személy szerint nagyon szeretek a konyhában ténykedni. Nekem ez egyfajta hobbi, kikapcsolódás, közös program a gyerekekkel. Sokat írtam már a reform alapanyagokról, és hogy milyen alternatívák vannak, ha életmódot szeretnénk váltani. Most egy kicsit megnézzük, hogy milyen konyhai trükkök vannak, amivel ételeinket egészségesebbé, mégis nagyon finommá varázsolhatjuk! ☺

Az elkészített ételt nem csak a benne felhasznált alapanyagok, de az elkészítés módja is befolyásolja. Nem mindegy, hogy egy húst bő olajban, vagy esetleg zsiradék nélkül sütünk meg. Nem mindegy, hogy hogyan fűszerezzük, pácoljuk, miket adunk még hozzá sütés közben. Ha lehet, próbáljunk meg minél kevesebb zsiradékot, sót, de annál több zöldfűszert használni. Tudom, hogy isteni az a rántott hús, amit a nagyi is mindig sütött a vasárnapi ebédekre, de higgyük el, hogy nagyon sok hasonlóan finom ételt tudunk készíteni egészségesebben és még akár diétásabban is.

Használj kókuszzsírt!

Nem kell tőle megijedni, a nevével ellentétben nincs kókusz íze. ☺ A kókuszzsír nagyon magas MCT tartalommal rendelkezik. Ez egy olyan zsírsav, ami a szénhidrátokhoz hasonlóan energiával lát el, de mivel már nagyon hamar, a gyomorban lebomlik, így nem raktározódik zsírként. Nagyon univerzálisan használható olaj, zsír, de akár süteményekbe margarin vagy vaj helyett. Én már csak ezt használom otthon!

Süss sütőben!

Rántott hús sült krumplival. Ki ne szeretné? De sajnos a bő olajban sütött étel nem csak, hogy hizlal, de a sütés közben még transzzsírok is keletkezhetnek, melyek növelik a koleszterin szintet és jelentős érfal károsító hatásuk van! Így, ha lehet pirítsunk pici kókuszzsíron, vagy süssük meg inkább sütőben.

Egy villámgyors sütős recept:

Vegyünk cukrozatlan kukoricapelyhet és egy zacskóba rakva törjük apró darabokra. A csirkemellet vágjuk vékony csíkokra, sózzuk, borsozzuk. Egy pohár natúr joghurtba nyomjunk bele egy fokhagymát, majd először ebbe, utána a pehelybe forgassuk bele a húst. Sütőpapíros tepsiben süssük ropogósra.  Köretnek készítsünk ropogós édesburgonyát! Ehhez vágjuk egyenletes hasábokra az édesburgonyát, rakjuk egy tepsibe, sózzuk, borsozzuk és egy pici olvasztott kókuszzsírt, vagy oliva olajat kenjünk szét rajtuk. Toljuk a sütőbe és kb. fél óra alatt süssük meg. (Félidőben forgassuk meg, hogy mindkét oldala megpiruljon.)

Grillezz!

Amellett, hogy a grillezés az egyik legszuperebb program, ha végre beköszönt a jó idő, nagyon szeretjük, mert plusz zsiradék hozzáadása nélkül készíthetjük el a húst a hétvégi menühöz. Pácoláshoz használhatunk mindenféle zöldfűszert, fokhagymát, citromot, de akár áztathatjuk tejben vagy narancslében is. Kisüthetjük egyben, de készíthetünk belőle nyársat is, melyre tűzhetünk különféle zöldségeket is. (gomba, cukkini, paprika, hagyma)

A kedvencem: Zabpelyhes csirke bulgurral

Nálunk ez az egyik kedvenc, az egész család imádja. Nagyon egyszerűen elkészíthető, és másnap is nagyon finom, így akár nagyobb adagot is készíthetünk belőle. A csirkemell nagyon jó fehérje forrás, és mivel sovány hús, diétában is jó választás. A zabpehely remek rostforrás, így támogatja a megfelelő emésztést.

Elkészítés: A húst nagyon vékony szeletekre vágom és picit befűszerezem. Ezután tojásba, majd apró szemű zabpehelybe forgatom és kókuszzsírban vagy sütőben kisütöm. (Ezt mindenképp frissen csináljuk, ne hagyjuk állni a panírban kisütés előtt.) Mivel a csirkemell nagyon gyorsan megsül, így ha már picit megpirult a zabpehely vegyük is ki, hogy ne száradjon ki a hús! Köretnek bulgurt szoktam készíteni mellé, amit ételízesítős vízben 15 perc alatt puhára főzök. Természetesen a sok zöldség sosem maradhat el, nyers, sült vagy párolt formában. ☺

Szilvi Fitness

Share