A befőzési szezon hajrája: mit lehet még eltenni télire?

A befőzés fő időszaka a nyár, hiszen ekkor érik azoknak a gyümölcsöknek és zöldségeknek a nagy része, amiket tartósítani tudunk. Júniusban a kamrába kerülhet az eperlekvár és a cseresznyebefőtt, a ribizlilekvár és a meggybefőtt. Mi idén csináltunk először feketeribiszke-lekvárt, aminek előkészítése annyira macerás volt, hogy megfogadtam, ez volt életemben az utolsó is (aki nem kap […]

Share

Ribizli – Szomorú-szép, fanyar és édes, akár csak az élet maga

A ribizli savanykás, a ribizli magos. Apró és fanyar, senki sem mondaná a gyümölcsök királynőjének, inkább egyszerű szolgálóleányka a nyár pazar kínálóasztalánál. De a fényesen pirosló szemekben ott ragyog a gyerekkor. A nagynéni Miskolc melletti hétvégi telke, ahol a végtelen, forró nyárban együtt szüreteltek az unokatesók. Aztán nagymama spájzában a kék tejesbödön, abba csöpögött az […]

Share