Villámgyors gluténmentes süti szilveszterre – banános, zabpelyhes muffin

Sokadszorra állapítottam meg, hogy a zabpehely és a banán mennyire jó páros. A dekorációt leszámítva a muffin egyébként tejmentes, és ha sikerül 100 %-ban tiszta zabtermékeket venni, akkor még gluténmentes is. A zab elméletileg gluténmentes gabona. A szállítás és tárolás során azonban keresztszennyeződések érhetik. A recept akkor tekinthető gluténmentesnek, ha a zabtermékek csomagolásán fel van […]

Share

A gluténérzékenység tünetei. Mikor kezdj el gyanakodni?

A cöliákiát* vagy gluténérzékenységet kaméleonbetegségnek is szokás nevezni. Miért? A válasz roppant egyszerű: a tünetek típusai nagyon széles skálán mozognak. Vannak, akiknél roppant látványos, fájdalmas vagy kellemetlen tüneteket okoz, másokban pedig fel sem merül a gyanú, hogy a glutén állhat bizonyos problémák mögött. Emésztőszervi tünetek Talán ezek a legkellemetlenebb tünetei a cöliákiának. A szervezetbe kerülő […]

Share

A glutén “ötven árnyalata” – Mi is a glutén? Mit nem ehet egy gluténérzékeny?

A glutént más néven sikérként ismerhetjük. Ez az a gabonafehérje, ami egyben tartja a tésztát. Ettől válik könnyen kezelhetővé, nyújthatóvá, formázhatóvá a búzalisztes tészta. A gluténnak (glu, jelentése ragasztó) köszönhetően a sütés során formás, belül puha, kívül ropogós héjú kenyereket süthetünk például. A glutén két fehérje keveréke: a gliadiné és a gluteniné. A gluténérzékenységet a […]

Share