Nálunk az egyik kedvenc program, ha végre itt a jó idő. Élvezni a friss levegőt, együtt főzni a családdal vagy barátokkal és a szabadban sült ételek ellenállhatatlan ízéről nem is beszélve. Bográcsozás és a kerti sütögetés, grillezés igazi társas program. Nem kell Anyának egész délelőtt a konyhában sürögnie, helyette együtt készül az ebéd vagy vacsora, és közben még jót is lehet beszélgetni. Különleges hangulata van annak, amikor a baráti társasággal együtt készül a vacsora. Mindenki hozzáteszi a saját ötletét, a saját receptjét, beleönt a bográcsba egy-egy fűszert, egy-egy alkotóelemet, amikor arra jár. Csak a végén derül csak ki, hogy mit sikerült összehozni. ☺ Mint a KŐLEVES. A lehetőségek száma pedig szinte végtelen. Grillezésnél süthetünk különböző húsokat egyben, nyársra szúrva, vagy grillkolbász formájában, bográcsban pedig készíthetünk gulyást, pörköltet, lecsót, vagy bármit, amit megkívánunk.

Grillezzünk!

A grillezés előhozza a férfiakból a sütési ösztönt. Hagyjuk Őket kibontakozni, és élvezzük, hogy végre nem nekünk kell a konyhában tüsténkedni. ☺ Amellett, hogy a kerti sütögetés jó program, még a diétába is tökéletesen beilleszthető, hiszen az ételeket zsiradék nélkül készítjük, mellé általában valami könnyű salátát vagy sült zöldséget tálalunk. Bár nagyon sok készen kapható pác van már forgalomban, szerintem sokkal finomabb, ha mi magunk készítjük el otthon. Íme, néhány kedvenc:

Tejes-fokhagymás pác:

Ez az egyik alap, de én nagyon szeretem. A húst szeleteljük fel, vagy vágjuk kockákra. A tejbe nyomjunk bele 3 fokhagymát, egy kis sót és rakjuk bele a húsokat, majd pihentessük egy éjszakán át a hűtőben. A hús a tejföltől jól megpuhul, a fokhagymától pedig nagyon kellemes ízt kap. Főleg csirkéhez ajánlom.

Mézes-mustáros pác:

Keverjünk össze 1 dl olívaolajat vagy kókuszzsírt, 2 evőkanál mustárt, egy kiskanál mézet, egy kis sót és borsot és 1 gerezd fokhagymát. Kenjük be vele a csirke- vagy disznóhúst, és hagyjuk pihenni kicsit.

A nyárson való sütés az egyik favorit nálunk. A hús mellett zöldségeket – hagymát, gombát, cukkinit, paprikát – is szúrhatunk rá, de akár máj vagy hal is kerülhet mellé, ki mit szeret. Engedjük szabadjára a fantáziánkat! ☺ Mielőtt azonban nekiállnánk szurkálni, áztassuk egy fél órára a pálcikákat vízbe, így elmúlik a „szálkaveszély”.

Bogrács te csodás!

Én, ha tehetném, nem is főznék a tűzhelyen, csak lenn a kertben, bográcsban. ☺ Imádom a hangulatát, az ízét, és hogy közben élvezhetjük a jó időt és szeretteink társaságát. Bár a bográcsban készült ételek többsége nem tartozik kifejezetten a diétás ételek közé, egy-egy alkalommal azért kivételt tehetünk, vagy alkalmazhatunk néhány apró trükköt az egészségesebb falatokért. Nagyon szeretem a magyaros fogásokat, de azért nem tudom meghazudtolni önmagam. ☺ Persze, szívesen megeszem a bográcsban készült ételeket, ha vendégségben vagyunk, de ha nálunk készül, akkor abba bizony kókuszzsír és kevésbé zsíros hús kerül, a csipetke zabpehelylisztből készül, és mellé teljes kiőrlésű kenyeret eszünk. És bár ez csak pár apróság, mégis sokat jelent táplálkozási szempontból!

Harcsapaprikás túrós csuszával

Egy olyan ételt választottam Nektek, ami nem annyira megszokott, ha bográcsozásról van szó. Sajnos mi magyarok nem sok halat fogyasztunk, pedig nagyon jó omega-3 zsírsavforrás, ami védi a szívet, energiával lát el és az immunrendszert is erősíti. Imádnivaló fogás, bográcsban készítve pedig még finomabb! A pörkölthöz hasonlóan hagymás alapot készítünk hozzá, majd apróra vágott paradicsomot és paprikát adunk hozzá. Só, bors, pirospaprika és mehet bele a kockára vágott filézett harcsa. Míg fő a hal, durum tésztát főzünk, majd összekeverjük zsírszegény túróval és friss apróra vágott kaporral. A kész pörköltet a tésztára halmozzuk, és már fogyaszthatjuk is.

Kert nélkül

Ne feledkezzünk meg azokról sem, akiknek nincs kertjük. Már nagyon jó otthoni grilleket lehet kapni, amiket az év bármely időszakában tudunk használni. Ezen bármilyen grill ételt el tudunk készíteni, hasonlóan a faszenes kerti változathoz. Mi is rendszeresen használunk ilyet, akár baráti összejöveteleken is. ☺ De hogyan oldjuk meg a bográcsozást? Nagyon sok kiránduló helyen van kijelölt tűzrakóhely. Itt bátran tudunk szalonnát sütni, vagy akár főzni valamit. Úgyhogy szedjük össze a családot és barátokat és irány az erdő! Egy kis sétával pedig még az ebédet is ledolgozhatjuk útközben. ☺

Szilvi Fitness

 

Share