Sokadszorra állapítottam meg, hogy a zabpehely és a banán mennyire jó páros. A dekorációt leszámítva a muffin egyébként tejmentes, és ha sikerül 100 %-ban tiszta zabtermékeket venni, akkor még gluténmentes is.

A zab elméletileg gluténmentes gabona. A szállítás és tárolás során azonban keresztszennyeződések érhetik. A recept akkor tekinthető gluténmentesnek, ha a zabtermékek csomagolásán fel van tüntetve, hogy gluténmentes.

Hozzávalók:

60 g apró szemű zabpehely, 60 g zabpehelyliszt, ½ cs foszfátmentes sütőpor, csipet só, ½ mk vaníliaőrlemény, 25 g nyírfacukor, 1 egész banán (kb. 120 g), 1 db M-es tojás, 30 g dióolaj vagy kókuszolaj, ½ kezeletlen citrom héja és leve

A sütőt előmelegítjük 165-170 fokra, légkeveréses fokozaton. Kimérjük a hozzávalókat. A zabpelyhet, a zablisztet, nyírfacukrot, sót, vaníliát, és a sütőport jól összekeverjük. A tojást, az olajat, a banánt, a citrom reszelt héját és levét egy botmixerrel habosra, krémesre turmixoljuk. A folyadékot belekeverjük a lisztes keverékbe. A sütőformát kibéleljük kapszlikkal. Ez a mennyiség 9 darabhoz lesz elég. A masszát eloszlatjuk a kapszlikban. 25-30 percig sütjük, majd kihűtjük. Ha a muffinok kihűltek, gyönyörűen elválaszthatóak a papírtól. Vaníliával kikevert natúr, görög joghurttal, friss gyümölcsökkel dekorálhatjuk.

TÁPANYAGTÁBLÁZAT Energia g Tápérték
1 adag/1 darab Fehérjetartalom: 3 Vitaminok:
B1-vitamin, B3-vitamin, B6-vitamin, E-vitamin
Zsírtartalom: 5
Kalória / 1 adag: 113 Kcal Rosttartalom: 2 Ásványi anyagok:
kálium, magnézium, cink, mangán
Szénhidráttartalom: 13
Az értékek Rodler Imre Kalória és tápanyagtáblázata alapján vannak megadva. Az étel gluténmentes, tejmentes diétás étrendbe illeszthető.

A recept Hadarik Rita konyhájából való.

Forrás: ritakonyhaja.hu

glutenmentessutemeny.hu

 

 

Share